Memperingati 92 tahun kejatuhan Khilafah Uthmaniyah

 

Mungkin ramai yang tidak sedar bahaya hari ini menandakan 92 tahun jatuhnya khilafah umat Islam terakhir sejak 3 Mac 1924.

Jatuhnya empayar yang menaungi umat Islam seluruh dunia akibat perancangan jahat musuh Islam dr kalangan Yahudi dan Barat.

Kejatuhan yang menyebabkan umat Islam hilang jati diri, berpecah belah dan seolah-olah tiada harapan utk bangkit kembali.

Kejatuhan yang menyebabkan maruah umat Islam dipijak sesuka hati, saudara seislam di Palestin, Syria, Rohingya dan lain-lain disembelih tanpa pembelaan sewajarnya.

Namun umat Islam pasti bangkit kembali, sebagaimana janji Allah dan Rasul-Nya.

“Dan Allah telah berjanji kpd org2 yg beriman di antara kamu dan yg mengerjakan amal2 soleh, bahawa Dia sungguh2 akan menjadikan mereka berkuasa di muka bumi, sebagaimana Dia telah jadikan org2 sebelum mrk berkuasa,
Dan sungguh Dia akan meneguhkan bagi mrk agama yg telah diredhai-Nya utk mrk, dan benar2 Dia akan menukar keadaan mereka, sesudah mereka berada dalam ketakutan menjadi aman sentosa.. “
Surah an-Nuur:55

“Sesungguhnya Allah swt telah memperlihatkan kepada bumi bahagian timur dan baratnya, dan kekuasaan umatku akan mencakup bumi yg aku lihat itu” (HR Muslim)

Hanya Gerhana, Kami Pasti Kembali

En. Zainizam bin Zawawi
Pengerusi Biro Dakwah ISMA Kuching

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *