ISMA teraju usaha pertahankan wilayah Islam

Kuala Lumpur, 17 Rabiul Awal, Sabtu – Hari ini umat Islam berhadapan dengan cabaran liberalisme daripada dalam dan luar negara yang tidak henti-henti mencabar kedaulatan Islam di negara ini.

Ikatan Muslimin Malaysia (Isma), sebuah pertubuhan Islam dan Melayu sederhana menyahut seruan untuk mempertahankan wilayah Islam dengan mengadakan konvensyen PERTIWI buat julung kalinya.

Bertemakan ‘Mendepani Cabaran Dakwah Islam Era Malaysia Baharu’, konvensyen ini berjaya mengumpulkan kira-kira 1000 orang di Dewan Tun Dr. Ismail, Putra Dagangan Dunia Putra (PWTC) hari ini.

“Umat Islam kini berada dalam suasana kritikal yang menentukan masa depan Islam yang seterusnya. Ini tanggungjawab kita untuk menyedarkan umat Islam yang sedang tidur. Sejak Malaysia Baharu, ada pihak yang semakin lantang mengeluarkan suara mereka yang bercirikan liberalisme”, tekan Presiden Isma, Haji Aminuddin Yahaya ketika memberi ucaptama.

Manakala Amir Isma, Ustaz Abdullah Zaik Abd Rahman memberi penekanan terhadap ancaman hari ini menerusi ucapan pembukaan. “Malaysia Baharu digambarkan datang dengan harapan tetapi rupanya hadir penuh kegelapan.Seakan Malaysia Baharu datang membawa ancaman kepada kita.”

“Kerajaan baru didominasi dengan bukan Islam walaupun ramai ahli parlimen Melayu Islam, namun kewujudan mereka dalam kerajaan langsung tidak boleh membawa agenda Islam”, tambah beliau.

PERTIWI 2018 adalah anjuran Ikatan Muslimin Malaysia (Isma) bersama Majlis Ulama Isma dan Indahnya Islam. Turut mendapat kerjasama daripada Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), Gerakan Pembela Ummah (UMMAH), Persatuan Belia Islam Nasional (PEMBINA) serta Zaaba Institute of Leadership

1 comment

Leave Comment
  1. RAMLI BIN HASHIM

    Untuk pertahankan Wilayah Melayu Negara hendaklah dapatkan kembali milikan tanah yang terjual kepada bangsa asing dengan apa cara sekalipun dan menghalang penjualan seterusnya. Melayu pula hendaklah menguasai ekonomi secara meluas bukan setakat menjual goreng pisang di tepi jalan atau buka gerai nasi lemak di waktu pagi sahaja atau selesa dapat komiyen 10% atau membiarkan bangsa asing menguasai kerja-kerja pembangunan.
    Jangan membiarkan tanah milik kerajaan diambil oleh politikus yang durjana kemudiannya menjual kepada bangsa asing atas dasar pembangunan kerana lambat laun kenyang yang sedikit itu menjadi barah yang sukar diubati dan akhirnya maruah bangsa tergadai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *