Salam akhir ramadan
Dalam kesedihan Ramadhan meninggalkan kita, kita juga meraikan kedatangan 1 Syawal sebagai tanda satu kemenangan atas perjuangan sepanjang Ramadhan :
Dalam norma masyarakat kita, 1 Syawal diraikan dengan pelbagai juadah istimewa..
Pasti puan-puan ramai yang telah membuat kuih Raya sendiri.
1. Sangai tepung
Ramai yang belum tahu kelebihan sangai tepung. Kebiasaannya tepung dijemur dibawah matahari,namun tepung juga boleh disangai di atas kuali @ di dalam ketuhar.
Jangan lupa ya untuk ayak semula tepung yang disangai kerana tepung yang panas akan sedikit berketul.
2) Marjerin @ mentega
Secara umumnya saya suka menggunakan mentega dari sumber tenusu kerana ia menghasilkan biskut@ kek yang wangi dan ringan. Terdapat pelbagai jenama mentega seperti anchor, golden churn, la belle, Elle & vire dan sebagainya namun mentega ini sebenarnya sedikit mahal berbanding marjerin.
3) Pewarna
Terdapat beberapa jenis pewarna makanan di pasaran, antaranya yang berbentuk serbuk dan cecair. Yang berbentuk cecair secara umumnya terbahagi kepada dua iaitu berasaskan air @ minyak.
4) Penyimpanan biskut
Sebaik-baiknya biskut disimpan tidak bercampur dengan jenis biskut yang lain kerana setiap biskut menggunakan adunan bahan yang berbeza dan akan menjejaskan rasanya dan menjadikannya mudah lemau. Jika anda membeli set biskut combo yang diletakkan di dalam satu bekas yang sama,saya nasihatkan untuk salin ke bekas yang berbeza. Anda juga boleh meletakkan sebunjut garam di dalam bekas bagi menyerap lembapan. Penggunaan bekas kedap udara bagi menyimpan biskut adalah sangat digalakkan.
Sekian sahaja sedikit sebanyak perkongsian. Semoga bermanfaat kepada semua.