Bapa Perlu Punyai Tangki Emosi Yang Tinggi.

Bila si ayah banyak bersabar dan tenang, si anak akan pelajari bahawa ketenangan dan kesabaran itu adalah ciri-ciri seorang bapa yang sejati.

Begitulah sebaliknya. Hakikat tumbesaran anak bergantung kepada apa yang dipamerkan oleh ibubapanya dalam kehidupan berkeluarga.
Saya teringat satu kisah, ketika saya sekolah asrama dulu. Mungkin tak ramai yang tahu.

Saya pernah bawa lari dua orang kawan balik rumah saya ketika hujung minggu. Tanpa pengetahuan ibubapa mereka. Dan juga tanpa pengetahuan ibubapa saya sendiri yang mereka itu hakikatnya ‘fly’ tanpa izin mak ayah.

Nak jadi cerita, hujung minggu itu kebetulan mak ayah mereka datang ke sekolah untuk ziarahi mereka di asrama. Sampai-sampai asrama anak mereka tiada.

Kelam kabutlah jadinya. Sampailah laporan kepada mak ayah bahawa anak mereka ‘fly’ ke rumah saya.
Mereka dapatkan nombor telefon ayah saya, dan terus telefon ayah saya.
Seorang ayah kawan saya itu, apabila tahu bahawa yang bawa anaknya adalah ayah saya (mereka saling mengenali), tiada masalah pun dan boleh bersembang biasa. Sebelah malamnya mereka datang rumah saya dari Shah Alam untuk ambil anaknya.
Seorang lagi, ibunya telefon ayah saya. Menengking dan maki hamun ayah saya tanpa sebarang adab dan usul periksa.

Saya melihat perbualan itu dengan penuh serba salah, dan ayah saya sedikit pun tidak membalas kata-kata makian dan hanya mengiyakan sahaja kata-katanya.

Selepas perbualan itu, tiada satu patah perkataan pun yang ayah saya lontarkan pada saya berkenaan perkara itu. Walaupun secara jelas saya telah lakukan kesalahan, dan layak dimaki (paling kurang) dan dihukum.

Ketika itu kami sedang makan malam. Beliau hanya menyambung makanan seperti biasa. Seolah tiada apa yang berlaku. Kata-katanya sama, riak mukanya juga sama. Tiada sebarang perlian atau sindiran.

Penyudahnya tidak pula ibu kawan saya itu datang untuk ambil anaknya, tetap ayah saya juga yang hantar kami ke asrama pada hari pulang ke asrama.

Peristiwa itu kekal di hati dan memori saya, tetapi tidak pernah sekalipun diungkit oleh ibubapa saya.
Sejak itu saya mula belajar, erti menjadi seorang bapa.

Bapa perlu bersedia menghadap dan harungi kesilapan dan kesalahan yang dilakukan anak-anaknya.

Pernah satu masa, anak saya terkencing di karpet di masjid ketika solat di Mesir. Saya marah juga, berapa kali dah ingatkan sebelum pergi masjid kena pergi tandas dulu. Namun apabila mengenangkan kisah itu, saya mula menanggapi perasaan seorang bapa. Selepas semua jemaah beredar, saya bawa anak saya ke masjid itu, dengan segayung air, dan saya bersihkan kawasan karpet itu di hadapannya.
Saya katakan padanya ; “Bila kita buat salah, kita yang kena tutup kesalahan itu.”

Besarkan tangki emosi, maka besarlah jiwa anak-anak yang membesar dengannya. Jangan mudah meletup dan melenting. Kelak anak kita akan contohinya juga untuk masa akan datang, kita akan sesali jua satu hari nanti.

Oleh itu, sebagai bapa, jadikanlah bayangan keperibadian anak pada masa depan sebagai motivasi untuk kita berperanan sebaiknya hari ini.

“Katakanlah : Wahai Tuhanku rahmatilah kedua orang tuaku sepertimana mereka membesarkanku ketika kecil” – Surah Al-Israa’, ayat 24

Ustaz Syamil Esa
Setiausaha Muafakat Ilmuwan Islam (MUIS)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top

Daftar sebagai ahli isma hari ini dan bersama membangun umat