Artikel

Apa kerugian sebenar bila sekolah tangguh buka?

1. Apabila kerajaan tetapkan sesi persekolahan ditangguhkan, ada yang gembira (kerana kerisauan anak-anak berisiko dijangkiti) dan tak kurang juga yang resah (memikirkan anak dah lama tak bersekolah dan anak-anak ketinggalan dalam pelajaran). 2. Saya juga ada 2 anak yang bersekolah dan yang sulung tahun ini darjah enam. Sejujurnya, saya tidak risaukan jika anak saya ketinggalan …

Apa kerugian sebenar bila sekolah tangguh buka? Read More »

Kuarantin Kendiri di Rumah Apa Yang Perlu Dilakukan ?

DG KKM TS Dr Noor Hisham Abdullah telah pun menyatakan di dalam kenyataan akhbar beberapa hari lepas bahawa kes positif COVID19 yang memenuhi kriteria Stage 1 iaitu Tidak Bergejala dan Stage 2 iaitu Bergejala Ringan akan dikuarantinkan di rumah sementara mendapatkan katil di Hospital atau Pusat Kuarantin dan Rawatan Risiko Rendah. Malah mungkin ada yang …

Kuarantin Kendiri di Rumah Apa Yang Perlu Dilakukan ? Read More »

Semua orang kena jadi ustaz dan ustazah

Semua orang kena jadi ustaz dan ustazah bukan hanya orang belajar agama sahaja yang perlu jadi ustaz ustazah. Eh faham ke ni? Isu dia apabila media suka sangat main sentimen agamawan sebagai tajuk ‘best’ nak melakukan cerita. Sehingga menghilangkan rasa percaya masyarakat terhadap agamawan itu sendiri. Ibarat kerana nila setitik rosak susu sebelanga. Baca berita …

Semua orang kena jadi ustaz dan ustazah Read More »

‘Kau ni lemah iman, mental tak kuat, ingatlah Allah’

‘Kau ni lemah iman lah, mental tak kuat, ingatlah Allah’ Kadang saya terfikir juga. Ada adik-adik, kawan-kawan yang saya kenali. Mereka seorang yang menjaga solatnya, tidak tinggal zikir, membaca Al-Quran, rajin solat sunat dan InsyaAllah, paling kuat hubungan dengan Allah. Saya pun tidak mampu mungkin untuk berbuat seperti mereka. Ya betul, saya tidak menafikan pentingnya …

‘Kau ni lemah iman, mental tak kuat, ingatlah Allah’ Read More »

Doktor, Ajari mereka kalimah syahadah

Terdetik di hati ingin berkongsi dengan para sahabat berkenaan satu peristiwa yang begitu membekas dalam jiwa saya. Dua hari lepas saya melihat perginya seorang insan menghadap Ilahi didepan saya dengan keadaan yang sangat bermakna. ……………………………………………………………………………………. ” Doktor, patient ni dari Observation ward nampak tachypnoic dan restless…” ujar MA dengan nada cemas sambil menolak stretcher pesakit….. …

Doktor, Ajari mereka kalimah syahadah Read More »

Sumbang Mahram : Mana Silapnya?

Kalau lihat liputan asal dari Utusan Malaysia dan dikongsi oleh MalayMail hari ini, – https://www.utusan.com.my/…/bapa-pelaku-tertinggi-kes…/ – https://www.malaymail.com/…/more-child-incest…/1940630 PDRM melaporkan bahawa : i) Dalam tempoh PKP 1.0, ramai mangsa tampil ke hadapan dan berani buat laporan kerana duduk bersama keluarga/ibu bapa lebih prihatin. ii) Kebanyakan mangsa sedar mereka sebenarnya diliwat/dir*gol sewaktu kanak-kanak hanya selepas meningkat remaja …

Sumbang Mahram : Mana Silapnya? Read More »

Sajat, Gari dan JAIS

Pertama sekali saya bukanlah orang yang tepat untuk bercakap tentang isu ini. Tetapi saya berasa tergerak untuk mengulas sedikit melalui kaca mata sebagai seorang Muslim dan rakyat Malaysia. TAHNIAH kepada pihak JAIS kerana berani bertindak mengikut Undang-undang Jenayah Syariah. Sebenarnya kes ini telah membuka mata masyarakat bahawa pendakwaan di bawah Indang-undang Jenayah Syariah mempunyai hak …

Sajat, Gari dan JAIS Read More »

Asak-mengasaklah Dalam Sangkar Ideologi Yang Satu

NAMPAKNYA dunia politik makin berserabut dengan beberapa insiden terbaru yang berlaku. Perbezaan pandangan, perselisihan dan perbezaan terus memberikan warna kepada rupa paras politik kita. Perkara yang sama juga berlaku kepada badan bukan kerajaan (NGO) Melayu Islam sebenarnya. Cuma mungkin kerana ia tidak membawa impak kuasa, maka ianya tidak begitu mendapat liputan dan perhatian ramai. Pada …

Asak-mengasaklah Dalam Sangkar Ideologi Yang Satu Read More »

Desak PRU Disegerakan, Bukti Ada Pemimpin Tamak Kuasa

PASIR PUTEH, 8 Jan- Desakan untuk mengadakan Pilihan Raya Umum (PRU) pada waktu kes harian Covid-19 mencecah angka tiga ribu adalah tidak. Menurut Ketua Perhubungan Isma Kelantan, Ustaz Sharipudin Ab Kadir mereka yang mendesak adakan PRU pada waktu terdekat hanya tamakkan kuasa berselindung disebalik keadilan dan kuasa rakyat. “Sedangkan suara rakyat sekarang memerlukan pertolongan kerajaan …

Desak PRU Disegerakan, Bukti Ada Pemimpin Tamak Kuasa Read More »

Pemimpin Politik Melayu Jangan Bodoh Sampai Kena Tipu

Biasanya berita politik Cina yang dilaporkan secara eksklusif dalam akhbar Cina tidak pernah menipu kerana akhbar Cina memang benar-benar berobjektif. Baru-baru ini, akhbar China Press melaporkan tentang khabar angin bahawa akan ada ‘perpindahan’ beramai-ramai wakil rakyat DAP ke MCA. Dilaporkan juga ini disambut baik oleh Timbalan Presiden MCA, Datuk Dr. Mah Hang Soon. Jika benar …

Pemimpin Politik Melayu Jangan Bodoh Sampai Kena Tipu Read More »

Tentang Isma

Ikatan Muslimin Malaysia (Isma) merupakan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) yang memfokuskan pembangunan masyarakat melalui dakwah, pendidikan dan khidmat masyarakat.

Alamat

8-03-03A, Jalan Medan Pusat Bandar 7A, Bangi Sentral, 43650 Bandar Baru Bangi

03-8912 3838
03-8912 3939 (Fax)

salam@isma.org.my

Scroll to Top

Daftar sebagai ahli isma hari ini dan bersama membangun umat