Remaja

‘Kau ni lemah iman, mental tak kuat, ingatlah Allah’

‘Kau ni lemah iman lah, mental tak kuat, ingatlah Allah’ Kadang saya terfikir juga. Ada adik-adik, kawan-kawan yang saya kenali. Mereka seorang yang menjaga solatnya, tidak tinggal zikir, membaca Al-Quran, rajin solat sunat dan InsyaAllah, paling kuat hubungan dengan Allah. Saya pun tidak mampu mungkin untuk berbuat seperti mereka. Ya betul, saya tidak menafikan pentingnya …

‘Kau ni lemah iman, mental tak kuat, ingatlah Allah’ Read More »

Relawan Muda Isma Bantu Cuci Rumah Mangsa Banjir

KEMAMAN, 13 Jan – Sayu hati melihat keadaan rumah mangsa banjir yang dipenuhi dengan lumpur dan air bertakung kesan daripada musibah banjir yang melanda.  Antara yang terjejas adalah warga emas, ibu tunggal dan orang kurang upaya (OKU), yang terpaksa mengerah keringat untuk membersihkan rumah termasuklah mengangkat barang-barang rumah yang telah rosak. Bagi meringankan beban mangsa banjir, Relawan …

Relawan Muda Isma Bantu Cuci Rumah Mangsa Banjir Read More »

Pencegahan Najis Dadah Bermula Dari Rumah

Mengapa penggunaan dadah masih berleluasa walaupun dengan undang-undang yang ketat? Ini adalah antara persoalan yang selalu bermain di minda bila berfikir persoalan melibatkan penagihan dadah di negara Malaysia tercinta. Seakan-akan permasalahan ini tiada titik noktahnya. Kalau dilihat pada National health Morbidity Survey (NHMS) Malaysia 2019, data menunjukkan seramai 300,000 orang dewasa pernah mengambil dadah sepanjang …

Pencegahan Najis Dadah Bermula Dari Rumah Read More »

Survival pelajar hadapi norma baharu pembelajaran atas talian

Oleh: Hawa Mahmood KEMAMAN, 26 Okt– Berikutan penularan wabak COVID-19 yang telah memasuki gelombang ketiga di negara ini, banyak Institusi Pengajian Tinggi (IPT) di negara ini telah mengambil saranan Kementerian Pendidikan Tinggi Malaysia bagi melaksanakan sesi pengajaran dan pembelajaran (PdP) secara atas talian melalui aplikasi persidangan video seperti Zoom, Skype, MS Team dan pelbagai lagi …

Survival pelajar hadapi norma baharu pembelajaran atas talian Read More »

KRIM JB Santuni Remaja Pasir Gudang

Oleh : Mohd Khairul bin Ahmad Nordin KOTA MASAI, 9 Okt – Kelab Remaja Isma (KRIM) Johor Bahru malam tadi telah mengadakan Riadah Futsal bertempat di Gelanggang Futsal Ciku, Kota Masai. Sesi riadah tersebut telah dihadiri kira-kira 20 remaja lelaki itu dimulakan dengan pemanasan badan dan perlawanan persahabatan melibatkan semua remaja yang hadir. Penyelaras program, …

KRIM JB Santuni Remaja Pasir Gudang Read More »

KRIM Kuala Pilah Tarik Minat Remaja Dengan Mendaki Bukit

Oleh Anas Ghazali JELEBU, 21 Sept – Pagi Ahad merupakan hari di mana kebanyakan daripada kita lebih selesa untuk duduk di rumah. Bagi anak muda atau pelajar sekolah, sesetengahnya menghabiskan masa bermain permainan di telefon bimbit dan sebagainya. Kelab Remaja Ikatan Muslimin Malaysia (KRIM) cawangan Kuala Pilah telah mengambil inisiatif bagi menarik anak muda ini …

KRIM Kuala Pilah Tarik Minat Remaja Dengan Mendaki Bukit Read More »

Erti Sebuah Kemerdekaan

Pidato Erti Sebuah Kemerdekaan ini telah memenangi tempat pertama bagi Pertandingan Pidato Hari Merdeka Anjuran Kelab NAZIM Kemaman. ———————————————————————————————————————————- Sudah lebih setengah abad Malaysia mencapai kemerdekaan daripada cengkaman penjajah. Laungan “Merdeka!” oleh Perdana Menteri pertama, Tunku Abdul Rahman Putra Al-Hajj masih terngiang-ngiang di telinga anak pra merdeka yang pernah melalui kehidupan terseksa pada zaman penjajahan. …

Erti Sebuah Kemerdekaan Read More »

KRIM Kemaman anjur seminar online pertama untuk berkongsi tips belajar

Oleh: Anis Sakinah binti Lokman Hakim KEMAMAN, 6 Jul – Menyahut seruan kerajaan untuk mengambil langkah jarak selamat bagi mengekang penularan COVID-19, Kelab Remaja Islam (KRIM) Kemaman telah mengadakan ‘Seminar Belajar Power (SBP)’ secara dalam talian untuk berkongsi tips belajar kepada para pelajar sekolah menengah di sekitar Kemaman terutamanya kepada pelajar Tingkatan 4 dan 5. …

KRIM Kemaman anjur seminar online pertama untuk berkongsi tips belajar Read More »

Ar4k, antara prinsip dan kebatilan

Bila isu arak ni, aku teringat kisah dulu pernah bertekak dengan Pengurus Besar sebuah pasaraya X ni untuk mempertahankan prinsip aku berkait arak. Ceritanya begini, lepas SPM tahun 2011 dulu aku bekerja sebagai juruwang di sebuah pasaraya ni. Cuma nak dipendekkan cerita, kita ni sebagai juruwang memang akan terdedah untuk scan arak. Kalau kau ni …

Ar4k, antara prinsip dan kebatilan Read More »

Elak anjur pertandingan melalaikan untuk remaja ketika wabak

Ketika negara tercinta Malaysia dan seluruh dunia sedang bergelut dilanda wabak Covid-19 ini masih lagi wujud pihak samada dari badan kerajaan, institusi atau syarikat yang menganjurkan pertandingan berbentuk hiburan atau permainan yang melalaikan. Contohnya seperti PUBG, Mobile Legends mahupun Tik Tok. Tidak dinafikan mungkin kita masih boleh berlapang dada sekiranya perkara seperti hiburan dan permainan …

Elak anjur pertandingan melalaikan untuk remaja ketika wabak Read More »

Tentang Isma

Ikatan Muslimin Malaysia (Isma) merupakan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) yang memfokuskan pembangunan masyarakat melalui dakwah, pendidikan dan khidmat masyarakat.

Alamat

8-03-03A, Jalan Medan Pusat Bandar 7A, Bangi Sentral, 43650 Bandar Baru Bangi

03-8912 3838
03-8912 3939 (Fax)

salam@isma.org.my

Scroll to Top

Daftar sebagai ahli isma hari ini dan bersama membangun umat