KENYATAAN MEDIA KONWANIS 2022 : Wanita Teguh Hadapi Cabaran

KENYATAAN MEDIA

KONWANIS 2022 : Wanita Teguh Hadapi Cabaran

1. Wanita Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) telah menganjurkan Konvensyen Wanita Islam (KONWANIS) 2022 buat kali kelima dengan mengumpulkan 1600 wanita dari seluruh negara dengan pelbagai latar belakang dan peringkat umur di Dewan Seri Sarjana Universiti Tenaga Nasional (UNITEN).

2. KONWANIS 2022 pada tahun ini mengangkat tema “Teguh Hadapi Cabaran” yang mensasarkan beberapa objektif :

a) Menjelaskan kepentingan jati diri wanita dalam pembinaan sebuah negara.
b) Menerapkan inspirasi dan ketokohan wanita sepanjang zaman.
c) Memberikan motivasi kepada wanita Islam untuk terus teguh bersemangat menjalani kehidupan yang mencabar.
d) Membantu wanita meningkatkan kapasiti diri agar dapat berfungsi dengan lebih baik dalam rumahtangga, tempat kerja dan masyarakat.

3. Pengisian KONWANIS 2022, juga sarat dengan ilmu dan inspirasi daripada para panelis seperti, Dr. Suriani Sudi yang akan bercerita tentang sirah para sahabat wanita dan pengalaman wanita sepanjang zaman menempuh cabaran kehidupan, Dr. Murizah Zain pula seorang Pakar Reproduktif, berpengalaman menyantuni pasangan yang berjuang untuk mendapatkan zuriat manakala, Prof. Datuk Dr. Ramlah Adam, bercerita tentang kehebatan wanita-wanita Melayu, kemudian, Ustazah Kauthar Jamaludin akan mengupas bagaimana elemen wahyu, akal dan ilmu yang menjadi sandaran penting dalam membaharui kehidupan manusia. Turut serta Hashimah Salleh, personaliti terkenal Finaz Yunus dan penampilan istimewa Prof. Madya Dr. Ahmad Sanusi Azmi yang akan berkongsi tentang hadis bagaimana Rasulullah SAW memuliakan wanita.

4. Menurut Pengarah KONWANIS 2022, Nurulhuda Abdul Karim berharap agar peserta dapat menjadikan sirah sahabat wanita dan contoh-contoh kehebatan wanita di sepanjang zaman sebagai inspirasi agar lebih teguh dan positif dalam menghadapi cabaran kehidupan.

JAWATANKUASA WANITA ISMA
24 September 2022

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Daftar sebagai ahli isma hari ini dan bersama membangun umat